Harfistica

harfitica

prema istoimenoj bajci harfistice Ljerke Šimare
Kazalište Svarog istražuje iskonske izvore kazališne umjetnosti. Kažemo: interaktivno kazalište, kazalište u kojem gledatelj nije tek puki promatrač onoga što izvodi netko na pozornici, kazalište u kojem je i gledališni dio kazališta uključen u igru.
Iako je naša Harfistica načelno namijenjena djeci od 5 do 11 godina, u svojoj biti ona je višeslojna i uranja u svačije srce koje se za nju otvori.

KAKO HARFISTICA OTVARA DJEČJE SRCE?

Ljubi najjednostavnijim načinom što ga je moguće izmaštati: Bajkovitom pričom o djevojci koja ljubi sve što je lijepo i plemenito: prirodu, glazbu, dobru stranu ljudi, prepoznaje plemenito. Djevojka otkriva plemeniti zvuk harfe, plemenito srce priprostog mladića koji joj harfu daruje iz ljubavi. I naša junakinja postaje sviračica harfe koju s tako puno ljubavi nauči svirati tako lijepo da njezina pjesma udahnjuje život nemoćnima, doziva sunce i dotakne svačije srce; čak i srce opasnog ratnika. Pa i vladara koji u nezasluženom obilju i raskoši loše kraljuje, oslobađa nevolje.

Nije se rodilo dijete koje će ljubav naše junakinje prema LJEPOTI ostaviti ravnodušnim.

A KAKO HARFISTICA PJEVA SRCIMA VELIKIH?
Bajke za djecu nisu za nas velike! Pustite to, to su dječje bajke! To je samo za djecu! Nije to za ozbiljne velike ljude! Ne razmišljamo li tako?
I mi Svarogovci kad smo počeli razmišljati o ovoj predstavi pomislili smo da je pred nama tek laka i jednostavna poetska priča za malu djecu.
A onda se dogodilo ČUDO!
Djevojka koju je selo mrzilo jer je bila drugačija. Za ustaljeni sustav življenja lijena, ništa korisno nije naučila raditi, igrala se s pčelicama i leptirima, promatrala cvjetove i travke… Pa ipak: prepoznala je ono što je drugima bilo potpuno nevažno: LJEPOTU UMJETNOSTI!

Pa što? Kome je to danas u vremenu uobičajenog „usenaseipodase“ imalo važno? Uistinu, ljepota umjetnosti nije ni „najvažnija sporedna stvar na svijetu“.
Tako dugo dok se ne zgode nevolje. Ako neki cvijet zgažen umire, vrlo važno!